«Сьогодні просто заробляти — не так вже й важко. Набагато складніше працювати на перспективу: взяти на себе відповідальність перед суспільством і змінювати світ», — сказав якось голова ради директорів Alibaba Group Джек Ма.
Мабуть, один з найкращих способів це зробити — соціальне підприємництво. Адже цей спосіб ведення бізнесу дозволяє заробляти гроші та впливати на навколишню реальність вже зараз — не чекаючи допомоги від держави чи благодійників.
Створити свій соціальний бізнес не так важко, як здається — вважають випускники програм Української Соціальної Академії — і доводять це власному на прикладі. Далі — історії соціальних стартапів, щойно завершили 5 місячну програму Акселерації в Академії. Найперспективніші з них отримали 160 000 грн. на розвиток бізнесу, поїздку на навчання в Німеччину та менторську підтримку Академії.
Інноваційні робоконструктори та майстер-класи для дітей
«Деталька» — соціальний проект, де працюють люди з інвалідністю. Його засновники — Микита Московкін та Анастасія Тюпа переконані, що такі люди, як і всі інші, мають право на самореалізацію. Молоді підприємці планують виготовляти та продавати робоконструктори для дітей, зроблені на 3D-принтері.
Ідея проекту з’явилась завдяки ситуації, з якою зіштовхнулись його засновники: «Мій друг Богдан раніше працював таксистом. Якось він потрапив в автомобільну аварію, пошкодив спинний мозок — тепер не може ходити. Тож я почав думати, як йому можу допомогти. А інший мій друг Ярослав захоплювався робототехнікою — так виникла ідея робити робоконструктори», — розповідає автор проекту Микита. Команда проекту вже зробила робочий прототип робота — і почала проводити майстер-класи для дітей.
Дитячі майданчики та допомога багатодітним сім’ям
Засновники соціального стартапу HappyEcoWood Юлія Дремлюга та Вадим Москаленко виготовляють дитячі майданчики з екологічно чистих матеріалів і передають 1 з 5 вироблених малозабезпеченим багатодітним сім’ям. На підприємстві працюють люди, раніше залежних від алкоголю та наркотиків. «Дітям в нашій країні не вистачає любові та турботи. А дорослі часто втрачають сенс свого життя — багато людей, в минулому залежних, довго не можуть знайти роботу», — коментує свою їдею Вадим.
Під час навчання в Українській Соціальній Академії HappyEcoWood розробили комунікаційну стратегію. А ще за порадою ментора взяли участь у проекті 1+1. «Але найбільше, що дала нам Академія — це можливість знаходитись в колі однодумців. Цікаво було дізнатися історії інших проектів — це допомагає отримати натхнення для подальшої роботи», — розповідає Юлія Дремлюга.
Запашний хліб та захопливі екскурсії
«Розумний хліб» — сільська міні-пекарня з сучасними продуктами, частина з прибутку якої йде на пізнавальні екскурсії для місцевих дітей. Адже за статистикою, тільки 2% з них хоч раз в житті подорожували літаком. Але й просто за межі власного села таким дітям вдається вибратись нечасто.
Авторка ідеї підприємства Оксана Маханько — вчителька молодших класів і знає про проблему не з чуток. За зізнанням Оксани, найбільшою перешкодою в реалізації проекту для неї був брак підприємницького досвіду: «Коли в мене з’явилась ідея створити власну пекарню, щоб допомогти дітям, я мало що знала як про випікання хлібу, так і про бізнес. Завдяки тому, що Українська Соціальна Академія повірила в мою ідею, я змогла перейти від теорії до практики. Тепер я знаю, що можна досягнути будь-якої мети — варто тільки почати з маленьких кроків», — розповідає Оксана. Зараз команда «Розумного хлібу» робить ремонт у пекарні — і має перші продажі.
Натуральне варення та солодощі
Власний досвід мотивував на створення проекту і Ірину Микитеєк. «Рік тому я каталась на лижах, отримала травму і зрозуміла, як це — не мати можливості рухатись», — розповідає засновниця проекту «Маленькими кроками» Ірина Микитеєк. Згодом в неї з’явилась ідея виготовляти солодощі з натуральних фруктів та ягід — а на виручені кошти допомагати дітям з інвалідністю та їх сім’ям. Після вступу до УСА ідея масштабувалась і оформилася у проект «Маленькими кроками».
«Раніше мені здавалось, що те, що я роблю, має бути ідеальним. Після навчання в Українській Соціальній Академії я зрозуміла, що потрібно спочатку щось зробити — а вже потім удосконалювати. Ще були складнощі з пошуком команди — перш ніж починати її формувати, треба зрозуміти, кого я шукаю», — ділиться Ірина. За зізнанням підприємиці, найпліднішою для неї була робота з ментором Академії. «Оскільки я все роблю сама, я не закладала в собівартість продукції вартість своєї праці. Ментор пояснила мені, що найдорожче коштує не сировина, а праця». Найближчим часом Ірина планує знайти приміщення під оренду та купити сушарки для виготовлення пастили.
Випічка за традиційними рецептами
БаБулочка — пекарня, засновники якої планують спрямувати відсоток від прибутку на допомогу людям похилого віку. «Люди пенсійного віку, особливо самотні, дуже часто не можуть себе забезпечити», — коментують Ольга Жук, Олександр Заболотний, Альона Одаренко та Ілля Олійник.
Найближчим часом команда «Бабулочки» планує розпочати продажі виробів на ярмарках та закінчити формування команди постійних працівників. Команда стартапу отримала від Академії поїздку у Bootcamp в Німеччині, де разом із колегами-підприємцями удосконалить ідею свого стартапу.
Ароматна кава та безглютенові смаколики
Кав’ярня «Джонатан Лівінгстон» заснована мамами дітей, які хворіють на цукровий діабет, целіакію та харчову алергію. «Зараз лікарі призначають людям з цим діагнозом дієту, але поїсти в нашій країні їм майже нема де», — розповідає одна з таких мам Олена Тронько.
Гостям «Джонатан Лівінгстон» буде доступне безлактозне і безглюкозне меню. «Я довго шукала рецепти страв, які буде можна моїй дитині. А тепер зрозуміла, що таких дітей багато. І вони мають не тільки право на життя — а й на хороший відпочинок і смачну їжу», — коментує Олена. Зараз команда проекту знайшла приміщення для свого кафе і готова розпочинати ремонт.